Skip to content Skip to footer

Kaj so o tečaju povedali pari

Tečaj je tako preprost, jasen in praktičen, da zlahka doseže vsak razum in vsako srce, če je le odprto in pripravljeno slišati. Mojca

Čeprav sva že prej skupaj brala tudi knjigo Ljubezen in spoštovanje, se ta težko primerja z voditeljevim slikovitim, čutečim, iskrenim, spoštljivim in življenjskim podajanjem načel in izkušenj, ki so tudi najin zakon zares obogatile. Tečaj vsekakor priporočava!

Sam sem bil skeptičen glede tečaja, saj sva z ženo zadovoljna v zakonu in nisem pričakoval nekih novih spoznaj. Ne bi se mogel bolj motiti. Skozi tečaj sem spoznal in se začel zavedati bistvenih razlik, ki so naju ločevale v zakonu in ki naju sedaj združujejo. Mitja

V času mojega odraščanja me nikoli nihče ni poučil o spoštovanju. Moška potreba po spoštovanju mi je bila povsem tuja. Hvaležna sem, da sem se lahko o tem naučila na začetku najinega zakona, saj sva za poroko prejela darilni bon. Špela

Za naju je bila poživljajoča in koristna izkušnja, ko sva se na 14 dni uspešno zbrcala od doma in se posvetila samo drug drugemu. – najprej v obliki pogovora, nato z obiskom tečaja Ljubezen in spoštovanje. Spodbud za pogovor in medsebojnega spoznavanja je veliko, je pa od para odvisno, koliko bo vložil v svoj odnos; nekako sorazmerno par tudi odnese od tečaja.

 Matej

Ker sama doživljam ta tečaj ne le kot pomoč za vzpostavitev miru, zadovoljstva, spoštovanja in ljubezni v zakonu, temveč tudi kot vpogled, kaj lahko doprinesem z novimi spoznanji in tehnikami celotni družini ter družbi nasploh, ga toplo priporočava.

Petra

Tečaj je zelo uporaben, je investicija za celo življenje, ki lahko prihrani marsikateri problem in nesporazum, zato je smiselno iti na takšen tečaj čim prej.

Škoda, da tega ne učijo že v šolah, ker so dobri odnosi ključni za večje zadovoljstvo v življenju. Zaradi tega osnovnega nerazumevanja smo vsi v preteklosti večinoma naredili precej napak…Igor

Na začetku sem pričakoval instant odgovore, kako najti in doseči srečo v zakonu. Namesto tega sta nam voditelja s potrpežljivostjo in modrostjo razkrila, da takšnih enostavnih odgovorov preprosto ni. Pokazala pa sta mi, o čem naj razmišljam, o čem in kako naj se pogovarjam z ženo, da bova odgovore našla skupaj in na tej poti našla mir v srcu ter ubranost in srečo v zakonu, partnerstvu.

Vajina izhodišča za razmišljanje in pogovor z ženo, so mi dali neprecenljiva orodja, s katerimi lahko skupaj najdeva način za izboljšanje najinega odnosa in način, kako naj vsak postane boljši človek.

Frank

Večkrat sem pri sebi obtoževala moža, da je on krivec za nastanek prepirov med nama. Zelo redko sem iskala krivdo pri sebi. Danes ne vem v katero smer bi se razvijal najjin odnos, če bi nadaljevala po tej poti.

Zdaj bolje razumem, kako razmišljajo moški. Lekcije so take, da jih res lahko hitro preveriš v praksi. Osebno mi je v veliko pomoč, da si v konfliktu prikličem v spomin, da je moj mož dobronameren. Tako veliko lažje in hitreje rešiva stvari.

Ž

Pri tečaju se nama je najbolj vtisnilo v spomin, da ne gledamo zgolj na naše občutke, temveč na naša načela in da poskušamo rešiti nastalo situacijo, da so pomembne naše odločitve. Če sem jaz kot mož užaljen in grem proč, to nič ne pomaga. Zavedam se, da nisem vedno kriv jaz, vendar pa je vsak odgovoren za svoja dejanja.

Sedaj imam večjo gotovost v odnosu, ker je tudi žena slišala iste stvari in nisem več v strahu, da bo kar šla in se ločila. Dragocene so bile tudi izkušnje drugih udeleženih parov, saj sva oba videla in slišala, da tudi pri drugih ni popolno. Hvaležen sem, da me je žena povabila. Že dolgo nisva ničesar skupaj počela, na tečaj sva hodila redno, naredila vse domače naloge, se na poti pogovarjala in vedno bila točna! Oba sva storila kar nekaj pomembnih odločitev, ki so in bodo koristne za najin odnos.

Luka

Kar streznilo me je, ko sem se zavedla, da sem res preveč črnogleda in kritična do naše družine, moža, otrok,.. da prehitro vidim kakšno slabo stvar. Sedaj si želim večkrat izpostavit kako nam je lepo, kaj mi je všeč. In ugotovila sem, da smo prav »fajn družina.«

Sedaj, ko imava konflikt, nimam več želje, da bi kar zbežala in iskala izhod iz zakona, temveč, da greva lahko skupaj skozi nevihto in ne obupava. Ne primerjam se več z drugimi zakonci, njihovimi objavami na FB in nerealnimi pričakakovnji.

Koristna je bila informacija, da se lahko odločim ali bom dala poudarek slabemu ali dobremu in da bo od tega odvisno moje zadovoljstvo. Ali bom gledala  na to kaj imam ali to, česar nimam…In nekako sem se tekom tečaja zavedla, kako dobrega moža imam. Da se mu zdi vredno truditi se zame.  In kako mu je pomembno, da mu znam izkazati spoštovanje. Vedno sem si mislila, da nikoli ne bi šel z mano na tak tečaj, kaj šele, da bi si za to vzel dopust! (in ga je, povsem samoinciativno!) Upam, da tega ne bom nikoli pozabila. Sploh takrat, ko mi bo težko.

Dobila sva veliko več kot sva pričakovala! Izjemno hvaležna!!

Tina

Večkrat me je užalilo, ko je partner nekaj rekel, pa ni tako mislil, le jaz sem si narobe razlagala njegova sporočila. Na tem tečaju sem to začela razumeti in spoznala, kako pomembna je komunikacija in da ne napadam takoj ter ne obsojam, ampak informiram. Moramo se naučiti jezika zakonca, ki je zame tuj jezik, da ne razumemo narobe njegovih sporočil. Pomembno si je dati dovoljenje, da se ”nežno” opozarjamo. Pomembno je odpuščati in to izreči. Večkrat se mi je zdelo, da sem tista, ki se prva opraviči, na tečaju pa sem spoznala, da mož za opravičilo večkrat namesto besede oprosti naredi dejanje, da bi izkazal opravičilo in res je tako. Pomembno se je odločiti, da ljubiš, pohvališ,…, kajti to nam (ženam) ni naravno.

Patricija

Z vsemi temami na tečaju sem se vsakakor strinjal. Ko pa smo prišli od lekcije “Moj odziv je moja odgovornst” pa sem bi razorožen. Na to nisem še nikoli pomislil. Močno upam, da se bom te rešilne misli kar največkrat spomnil, ko bom spet hotel burno uveljaviti svoj prav.

Andrej

Tečaj Ljubezen in spoštovanje je odlična priložnost za ozaveščanje vzorcev, ki jih vztrajno ponavaljamo (v življenju in v odnosih). Skozi lekcije človek spozna različna orodja, s katerimi se lahko v neki zaostreni sitauciji naučit odzivati se drugače  – bolj konstruktivno.

Tečaj ne ponuja “instant rešitev”, temveč nas vabi, da se vedno znova najprej obrnemo k sebi.

Barbara in Marko s svojim zanimivim in na trenuke humorističnim pristopom, zelo lepo povezujeta srečanja, ki jih vedno obogatita še z lastnimi izkušnjami in življenjskimi primeri.

Sara

Naše prvo srečanje: Lep “online” sprejem, si misliva, tole bo pa šlo, sta “face”!

Kako lahko delita svojo zgodbo s popolnimi neznanci? Začutila sva, da naju opogumljata s svojimi besedami, da spoštujeva vajino dobrohotno avtoriteto, da delata brez plačila, delata s strastjo. Zakaj? Ker sta se odzvala in sprejela vajino poslanstvo. Hvala.

Ni potrebno nabaviti nobene opreme, ni se potrebno nikamor peljati, je pa potrebno “metodo” preizkušati v praksi. Priložnost je ob vsakem dnevu kar doma, s svojim možem/ženo, pri delu, na kavču, v avtu, povsod. Preizkušeno deluje…

Polona in Sašo

  • Pri reševanju konfliktov sedaj hitreje “zlezeva” iz začaranega kroga.
  • Bolj si dopuščava, da je vsak od naju drugačen, spreminjava miselni tok o drugem, iz jeze v sprejemanje (prevsem kadar kdo od naju ravna drugače kot pričakujeva drug od drugega)
  • Poskušava se približati drug drugemu, na način kot je njemu/njej domač.
  • Spoznala sva, da je lep zakonski odnos vseživljenjsko delo.

 Hvaležen par

Knjigo sem prebrala že pred leti, a nisem zares razumela, zakaj bi spoštovanje pripadalo moškim. To me je nekako skorajda jezilo. Šele skozi celoten proces sem postopoma razumela, kaj pomeni spoštovanje moškega. Šele tedaj sem dojela moč pohval in na kakšen način jih podati. Sicer pa smo tudi ženske deležne spoštovanja, vendar skozi ljubeč odnos. In res je prav ta tisti, po katerem sem sama hrepenela.

Vse lekcije so bile zelo uporabne, temeljno se naju je dotaknilo, da biti drugačen/-na, ni napačno. Se preprosto razlikujemo, predvsem po spolu in tudi po značaju in če si dava dovoljenje, da sva, kdor sva, oba v osnovi dobronamerna, je to zelo odrešujoče. Obenem naju lahko prav to motivira, da želiva postati vse boljša različica same/-ga sebe in pri tem si lahko pomagava, seveda ljubeče in spoštljivo, si vselej pridobiva dovoljenje drugega, izbirava primeren prostor, čas in besede. To je za naju pravo razodetje! Tudi razmerje 80:20 je spremenilo najin pogled, tako da sva lahko spustila svoja pričakovanja in sedaj raje preživa na »dobro«, kot na »slabo«.

Potrdilo se nama je, da s kritiziranjem ter odtegovanjem spoštovanja ali ljubezni nikoli ne moremo motivirati drugega. Razvozlati kodirana sporočila preden sodimo ali ukrepamo, pa je še kako moder nasvet. Resnica je namreč, da je moj odziv moja odgovornost, njegov odziv pa njegova. To je tako osvobajajoče, obenem pa je to zavezujoče in pripomore, da ravnaš zrelo in se včasih tudi soočiš s seboj.

Nina in David

Zase lahko mirno rečem, da je tečaj Ljubezen in spoštovanje dar, ki je v 20 letih zakona zagotovo največ dal najinemu odnosu. Najinemu medsebojnemu odnosu in mojemu odnosu do moža. Neskončno hvaležna sem za vse, kar sva slišala in si v sklopu tečaja podelila, predvsem pa se z veseljem čudim temu, kar sva postala oz. trenutno sva. (Bivši tečajniki so naju opozorili, da stvar lahko hitro izzveni … da je treba kar konkretno ohranjati vse lekcije v zavesti …) Torej, konkretno. V zadnjem mesecu sva se seveda zavrtela v začaranem krogu (ne samo 1x) … ampak očitno sva oba kar precej dozorela, ker se znava presenetljivo dobro ustaviti in prekiniti vrtenje in si povedati ‘prave stvari na pravi način v pravem jeziku ob pravem času …’ Res, nisem pričakovala tega in sem danes kar malo evforična …
 Popoldne sva namreč imela “fajn” pogovor, ki bi se lahko tudi zelo drugače ‘končal’ … pa se ni. Odličen je bil! Oba sva bila 100 % osredotočena na poslušanje in na razumevanje drugega … Uau!

Čeprav sem morala na začetku precej spodbuditi moža, da se je udeležil tečaja, moram priznati, da je tekom tečaja postal prav on večji pobudnik pogovorov in »domačih nalog«, kar me je nemalo razveselilo in zelo prijetno presenetilo. Opazila sem, kako močno vsebine nagovarjajo mojega moža in kako odpirajo njegovo srce ter mu pomagajo, da zna vedno bolje izraziti stvari, ki jih prej ni znal ali pa celo ni zmogel povedati. Vsako srečanje se nama je zdel slasten bonbonček, ki sva ga z veseljem odvila in v njem uživala (vsaj) naslednjih štirinajst dni. 

Tadeja

Knjiga in tečaj  “Ljubezen in spoštovanje” je bilo darilo sina in hčere ob praznovanju 30 letnice zakona. Ko mi je žena pokazala knjigo sem je bil prav vesel, bolj skeptičen pa sem bil do udeležbe na tečaju. Bil sem prepričan, da kakšne koristi za zakon po toliko letih skupnega življenja pač ne more biti. Bil sem v veliki zmoti.

Že na prvem srečanju sem imel občutek, da je govora samo o mojih (najinih) težavah. Bilo je kot bi gledal film o svojem doživljanju medsebojnega partnerskega odnosa. Kasneje sem spoznal, da ljudje funkcioniramo po precej dobro poznanih pravilih. Možki na en način, ženske na svojsven način. Ljubezen in spoštovanje. Vedno mi je v enačbi manjkal en člen oz. spremenljivka, s katero bi opisal ali pojasnil srž problema v odnosu. Če ne bi ničesar drugega slišal na tem seminarju, je to v temelju spremenilo kakovost najinega odnosa. To ni druga raven odnosa, to je druga dimenzija odnosov. 

Peter

Že od začetka skupnega življenja so se nama začeli problemi v odnosu in kar naprej sva iskala, kako bi si pomagala. Tako sva prišla do tečaja Ljubezen in spoštovanje. Že po prvem srečanju sva bila oba navdušena in sva vedela, da sva na pravi poti. Predvsem jaz sem se začela zavedati, kako težko spoštujem svojega moža in da je veliko najinih sporov izviralo ravno zaradi tega. Odprle so se mi oči in želela sem delati drugače, čeprav mi še večkrat spodleti; pa vendar se sedaj takoj zavem, kje sem ga polomila in lahko začnem znova. Najini začarani krogi so vse krajši. Tudi najini prepiri so drugačni, bolj spoštljivi. Na moža sem začela gledati z drugačnimi očmi. Za svoje izpade jeze ne krivim več toliko njega, ampak se zavedam, da je moj odziv moja odgovornost. Čeprav se mi včasih zdi, da ničesar ne narediva za najin odnos, ker je ob treh malih otrocih res težko, pa sem se začela zavedati, kako me v mislih in tudi podzavestno spremljajo stvari, ki smo jih predelovali na tečaju in nikakor več ne morem živeti mimo spoznanj, ki sem jih dobila. Tudi, ko padem in naredim napako, mi je takoj žal in se jasno zavem, kje je moj delež krivde ter prosim odpuščanja.

Mojca

V mnogih primerih 17 let trajajočega zakona nisva bila zmožna prepoznati, kakšne težave vsakemu izmed nas povzročajo spori. Sedaj prepoznavava, kdaj se kot mož ne počutim dovolj spoštovanega in žena dovolj ljubljena, ter tako ustrezno spremeniva svoja dejanja. Hvala vam!

Najbolj se naju je dotaknilo pravilo “drugačen, ne napačen”, ter najina dobronamernost. To je kot nek temelj, na katerem gradiva ljubezen in spoštovanje. To nama vzpostavlja tudi potrebno ravnovesje v odnosu, iz katerega lahko gradiva odgovornost za najin odziv, prav tako je to super motivacija, da se bolj trudiva služiti drug drugemu. Precej bolj sem opogumljen k dejanjem, ki izražajo ljubezen moji ženi, nimam občutka, da se bo podrl svet, če ne bo šlo vse 100%. Po drugi strani sem res bogato nagrajen ob vsem, kar moja draga žena naredi zame. Tudi najine konflikte sva tokrat rešila prav po šolsko ter z obilico smeha, ljubezni, in veselja. Super:)

Luka

Ob zaključku tečaja prihaja spoznanje, da so tudi po 28 letih zakona še vedno stvari, ki jih ne veš, ne znaš in se lahko naučiš nekaj novega in spodbudnega za zakonsko življenje.

Upam, in želim si, da bi tale spoznanja iz tečaja Ljubezen in spoštovanje ostala v meni, da bi Beseda meso postala in živela v meni in med nama.

Hvala Barbara in Steve in vsi udeleženci tečaja, za vse podeljene misli, doživljanja.

Andreja

Dve na videz povsem razumljivi in jasni besedi. A pravzaprav sta to vrednoti, za kateri je potrebno trdo delo. Samo želja po tem je premalo.

Tečaj mi je osvetlil in potrdil mnogo stvari, o katerih sem prej samo razmišljala. Tekom srečanj, pa se mi je najbolj vtisnilo v spomin to, da je za ljubezen in spoštovanje potrebna vsakodnevna vztrajnost. Vztrajnost v tem smislu, da vsak dan znova skušaš videti v svojem sozakoncu, dobro namerno osebo. Ne pričakujem, da bo v najinem odnosu vse drugače, kajti spremembe v človeku se dogajajo počasi. Navade/razvade so naša železna srajca, ki si jo težko slečemo. A vsak korak, ki ga sama naredim k dobremu/boljšemu razumevanju moža je zame uspeh.

Danica

Na tečaju Ljubezen in spoštovanje sva si s možem odgovorila na veliko vprašanj, na katere prej odgovora nisva poznala, pravzaprav sploh nisva vedela, da problem obstaja.

Najbolj neprecenljivo odkritje pa je sledeče: (sicer so ti dogodki na srečo redki) nesoglasje se je stopnjevalo, zašla sva v začaran krog, nisva znala izstopiti in izrekla besede, katere sva obžalovala, vendar so bile že izrečene. Sedaj veva in razumeva kaj se nama dogaja, mnogokrat se nasmejiva in znava pozitivno odreagirati, tudi če stopiva v začaran krog, znava izstopiti. Zavedava se, da se nama bo še vedno zgodilo, da naju bo tok življenja potegnil v nepravo smer, vendar bo redkeje in bolj kontrolirano.

Hvaležna sva Juliji in Borutu, da sta v skupini nazorno pokazala, predvsem s primeri iz vsakdanjega življenja, da nesoglasja so in še bodo. S tem sta nam dala vedeti, da se to ne dogaja samo nam, ampak vsem.

Sonja in Blaž

Od začetka sem bil kar skeptičen, da bom odnesel kaj novega, saj sva se z ženo udeležila že kar nekaj podobnih srečanj. Vendar se je hitro pokazalo, da je Emerson res dobro preučil ljubezen in spoštovanje. Ko sva se pripravljala na zakon, smo na pripravah veliko govorili o tem, kako skupaj ustvariti lep zakon, kako se spopadati s konflikti in kako sprejemati drug drugega. Vse to je pomembno, vendar je to veliko lažje, če imamo več razumevanja potreb ter načina delovanja moškega in ženske. Ravno tu me Emerson najbolj nagovarja. Z novimi očmi odkrivam drugačnost žene, njene potrebe in njen jezik. Trudim se prepoznati in hitreje izstopiti iz začaranih krogov ter se raje usmeriti v motiviranje medsebojne ljubezni in spoštovanja. Poleg tega se mi zdi, da gre končno za tečaj, ki vključuje tudi moško perspektivo in potrebe. Ni mi žal, da sem se pustil prepričati. 

Metod

Dobil sem kar nekaj praktičnih nasvetov za boljše razumevanje, hkrati pa sedaj prej spoznam konfliktno situacijo, kar mi omogoča, da zgladiva morebiten spor preden se zasučeva na vrtiljaku prepira. Zelo pomembno se nama je zdelo, da je tečaj potekal v skupini, saj sva hitro ugotovila, da se vsi srečujemo s podobnimi težavami.  Tečaj bi moral obiskati vsak, saj je najboljša naložba za tvojo prihodnost.

Uroš

Lahko povem, da sva pred tečajem živela vsak na svojem planetu. Torej z mislimi, da je vse kar jaz mislim pravilno in kar je pravilno, je to kar jaz mislim. Ostalo pa, če se ujema z mojim razmišljanjem je pravilno, drugače pa ni. V večini je bilo tako.

Skozi tečaj sva spoznala, da obstaja Božji planet na katerem se naučimo prisluhniti drug drugemu, razumeti drug drugega, spoznati potrebe našega partnerja, koliko smo sami odgovorni za počutje našega partnerja.

Zelo pomembno se nama je zdelo, da je tečaj potekal v skupini, saj sva hitro ugotovila, da se vsi srečujemo s podobnimi težavami. Zagotovim vam lahko, da smo tudi prišli do edinstvenih spoznanj.

S in G

Najtežje je delati na »svojem vrtu« (partnerskem odnosu), saj nas to spreminja, s tem pa se spreminja tudi partnerski odnos. Pozitivnih sprememb si sicer želimo, a se jih hkrati tudi nekoliko bojimo. Če v partnerskem odnosu »dela in raste« samo eden, potem lahko to med partnerjema še poveča razliko, poglede, prioritete, vrednote …. Tečaj »Ljubezen in spoštovanje« daje možnost, da rasteta oba, zato je tako neprecenljiv. Da ti vpogled v različnost dveh kultur (ženske in moške), ponudi ti možnost, da jo bolje razumeš, in hkrati te opremi z vedenjem, kako to različnost spremeniti v ljubeč in spoštljiv odnos. Seminar je pripravil vrt, partnerja pa sva tista, ki ga morava negovati. Stvar odločitve vsakega posameznika in hkrati vsakega para.

 Simona in Bine

Zdaj bolje razumem, kako razmišljajo moški. Lekcije so take, da jih res lahko hitro preveriš v praksi. Meni osebno je v veliko pomoč, da si v konfliktu prikličem v spomin, da je moj mož dobronameren. Tako veliko lažje in hitreje rešiva stvari. M

Hvala vama za to izkušnjo, vajino prijetno družbo ter vse misli in podporo!

 Ure, ki smo jih preživeli skupaj so bile nekaj posebnega in oba sva se jih veselila in jih bova pogrešala. Po drugi strani, pa sva pridobila orodja in veščine, ki jih sedaj s pridom uporabljava in postajajo most med dvema svetovoma. Moškim in žensko, možem in ženo. Najin dom je postal prijetnejši in bolj sproščen, ker vsak ve kaj je njegova dolžnost. Moja ali njena svobodna odločitev je kako bo v dani situaciji  kdo ravnal ali se odzval. Posledice so znane in vsak sprejema zanje odgovornost. S tem spoznanjem je skupno prihodnost res lepo načrtovati.

P+Š

Zelo sva hvaležna, da ste organizirali ta tečaj. Sama sem o čem podobnem že dolgo razmišljala, a mož nikakor ni bil za to – vedno ga je oviral način dela- eden na eden- in seveda finančni vidik. Odločil se je poskusiti prav zato, ker je bil tečaj praktično zastonj. Po petih letih sva si prvič načrtno in redno spet vzela nekaj časa le za naju.

Sprva sem bila malce skeptična zaradi verskega vidika, saj moj mož s tem praktično nima izkušenj oziroma ima do vere negativen odnos. Vendar se je izkazalo to za popolnoma nemoteče, verjetno tudi zaradi načina vodenja.

Moji prvi vtisi so bili fantastični – vajina energija, karizma, izkušnje, način dela, predvsem pa moževa reakcija na vsa spoznanja. Meni so v teoriji stvari popolnoma jasne, zaplete se pri praksi. Mož pa o tem nikdar ni želel razmišljati – zdelo se mu je nesmiselno. Na tečaju je torej prvič slišal, spoznal stvari, o katerih še nikdar ni govoril. Nekatera spoznanja so ga naravnost navdušila in seveda s tem tudi mene.

Zelo nama je bilo všeč, da nas nista silila k razgovoru in komentarjem, zelo so nama bile všeč  vzpodbude preko maila.

Obema se je v spomin najbolj vtisnila misel, da je moja reakcija moja odločitev. Mislim, da bom to kar napisala na steno v spalnici 🙂 Morda najbolj dragoceno spoznanje  za oba pa je dejstvo, da nisva v svojih težavah osamljena in da imajo drugi zelo zelo podobne probleme. Hvala torej za vse, za požrtvovalnost, pozornosti, ljubeznivost, iskrenost.

Alen in Maja

Imela sva priložnost se udeležiti tečaja “Ljubezen in spoštovanje”.

Izvajala sta ga odlična predavatelja Steve in Barbara, ki sta s svojimi izkušnjami, odkritostjo, humorjem, modrostjo predvsem pa z medsebojnim izkazovanjem ljubezni in spoštovanja na naju naredila močan vtis. Moj mož meni, da bi parom takšen tečaj na začetku skupne poti prihranil marsikakšno nepotrebno grenko izkušnjo in popolnoma se strinjam z njim. Vendar tečaj tudi takšne z daljšim stažem spet spomni na pozabljeno. Prežeta sva močno hvaležnost za življenjski dar, ki nama je bil poklonjen.

Tečaj toplo priporočava vsem parom: mladim, starim, z veliko ali malo drame…

Roman in Tanja

Sodelovanje na tečaju Ljubezen in spoštovanje je izboljšalo najino zvezo. Zavedanje mojih napak me je privlačilo k spremembam mojega odnosa do žene, prav tako sem vesel, da je opaziti velike  spremembe na bolje pri moji ženi.

Tomaž

Všeč mi je bilo, da sam tečaj in vaje ne ogrožajo moškega, njegovega ega, da se lahko predvsem sprostiš in poslušaš namen predavanja. Kar za moškega, mene, pomeni da nisem ogrožen in imam odprt um in srce za nove stvari.

Na tečaju sem tako slišal veliko stvari kot npr.: Da moja žena ni napačna, ampak drugačna. Meni kot precej organiziranemu in natančnemu moškemu, pomeni zelo veliko ta ugotovitev, da je stvar lahko narejena tudi drugače kot si jaz predstavljam, pa je kljub temu narejena. V mojih očeh je bilo to prej napačno. Spoznal sem, da temu ni tako, da je le drugčano.

Zaradi te izkušnje v situacijah ki jih imava z ženo (začaran krog) odreagiram drugače kot prej in zato sem hvaležen.

Tečaj Ljubezen in spoštovanje bom priporočal tudi drugim parom, predvsem pa bom ljubil svojo ženo tako kot si ona želi.

E

Velikokrat sem slišala od mlajših ljudi besede kot so: »Nočem takih odnosov v moji družini, ko bom imela svojo družino se na tak način ne bom obnašala do svojega partnerja.« Ker sem odraščala brez očeta sem tudi sama tako razmišljla. Zelo močno sem si želela dobrih odnosov z mojim možem, a mi je le stežka uspevalo. Na žalost se je enkrat le zgodilo, da je iz mojih ust ušla beseda, »ločiva se in bo rešeno!«. Ampak to seveda ne bi bila prava rešitev. Večkrat sem pri sebi obtoževala moža, da je on krivec za nastanek prepirov med nama. Zelo redko sem iskala krivdo pri sebi. Danes ne vem v katero smer bi se razvijal najin odnos v kolikor bi šla po poti, ki jo ne vodi Božja beseda in Jezus Kristus.

Želim biti prava oseba za mojega moža, zato ga spoštujem in verjamem da za povračilo mojega truda bom dobila potrebno plačilo v obliki neizmerne ljubezni.

Žena

Pričakovanja so se mi več kot uresničila, tako da sem Andreji hvaležen, da naju je prijavila.

Domačnost vajinega doma – še sedaj mi ostaja vonj po pečenem pecivu in toplem čaju, sproščeno podajanje vsebine podprto s konkretnimi primeri in spoštljivo poslušanje vsakega posameznika, je med nami ustvarilo prijetno vzdušje. Ko pomislim nazaj, se mi zdi, da so posamezne lekcije tako izbrane, da se napetost stopnjuje. Kot kakšna dobra kriminalka. V vsaki lekciji sem se našel. Čeprav sem določene vsebine že slišal, pa sem jih doživel sedaj drugače. Bolj zrelo. Potem pa pride tista peta lekcija. Moj odziv je moja odgovornost. BUUUUUM. Vsebina me je zadela kot »strela iz jasnega« Kot da je napisana prav zame, osebno. Ta lekcija je ubesedila moj velik problem, ki me hromi že ves čas. Seveda se s tem, moj problem napačnega odzivanja ne bo rešil čez noč. Če se bom naslonil na Božjo besedo in prosil pomoč  Svetega duha bo lažje.

Igor

Tečaj naju je najprej postavil na dokaj realna tla in potem smo z vsakim srečanjem znova ugotavljali, kako bistveno drugačno je lahko zakonsko življenje. Ponovno sva ugotovila, kje so najini temelji in kako bistveni so elementi zakona, ki jih dr. Emmerson preko tečaja sporoča. Prav vsaka lekcija se naju je globoko dotaknila in zavedava se, da sva s tem tečajem prejela v dar dragocene nauke, s katerimi pa morava znati nekaj narediti. Zato se večkrat sprašujeva v kakšnem krogu sva, kako se razumeva, kako se poslušava in kako se odzivava. Začutila sva, kako si lahko podarjava drug drugemu ljubezen in spoštovanje, nežnost in sočutje. Čutiva močnejšo medsebojno povezanost in vse to se odraža v odnosu z najinimi otroci. Predvsem nama je dal tečaj čas za naju dva in zavedanje, da je to zelo dragocen čas, ki si ga morava tudi v prihodnje vzeti in posvetiti.

Hvala Bogu, da nama je pokazal to pot in sva se prijavila. Res toplo priporočava.

Vsakomur.

Marko in K.

Tečaj zelo priporočava tako mladoporočenim kot tistim z dolgo “kilometrino”. Kljub temu, da sva poročena 28 let, in svoj zakon ocenjujeva kot zelo dober, sva bila kar nekajkrat izzvana. Če upoštevamo nasvete zakoncev Eggerich, izboljšamo razumevanje sebe in partnerja, zato lažje sprejemamo različnosti; poviša se prag strpnosti in povečata se notranji mir in zadovoljstvo. Tečaj poglobi razumevanje, zakaj je potrebno drug drugemu darovati ljubezen in spoštovanje glede na osebne potrebe, in spodbuja raziskovanje na tem področju; poglobi občutek vrednosti in še mnogo več, kar je potrebno doživeti osebno.”

 Barbara in Marko

Pred seminarjem sva bila v krizi zakona, vere, zaupanja vase, v sozakonca, v soljudi in v Boga. Najini prepiri so bili zelo pogosti in zelo burni, saj je vsak od naju videl samo svojo neuslišano potrebo in svoj prav. Sicer sva intenzivno iskala neko skupino za zakon, ki bi nama pomagala zoreti v zakonu, zato sva se prijavila na vse mogoče skupine, ki sva jih zasledila v upanju, da se nama nekje odpre pa se nikjer ni nič odprlo. In skoraj po enem letu, ko sva bila že čisto obupana nad tem ali nama je sploh namenjeno živeti najin zakon sva končno prejela odgovor, da se bo v kratkem pričel tečaj Ljubezen in spoštovanje. Vabilo sva sprejela zelo skeptično, saj sva že prebrala knjigo Ljubezen in spoštovanje, zaradi katere sva se sprla, saj je vsakdo od naju gledal samo na to, kaj bi moral sozakonec po besedah te knjige storiti. Skrbel naju je tudi finančni prispevek, imela pa sva tudi pomisleke glede tega, ali naju bodo v skupini sprejeli in kako se bova počutila med ljudmi s katerimi bi se tam srečevala. Po premisleku sva se odločila, da odideva prvič samo pogledati in da če nama ne bo všeč, ne bova več hodila.

Tam pa sva se počutila domače, dobrodošlo in sprejeto.  Pri sebi sva opazila, kako sva se počasi začela odpirati in drugače gledati na stvari. Veliko neizrečenih stvari sva si bila zmožna povedati in bogatili so naju tudi drugi pari s svojimi izkušnajmi. Tečaj  je bil zelo strukturirano zastavljen, zato sva lahko predelala stvari, ki se jih drugače verjetno ne bi lotila, saj ne bi vedela kje in kako začeti. Všeč nama je bilo, ker sva dobila veliko konkretnih informacij in navodil, ki so naju usmerjale pri najini komunikaciji, reakcijah itd. To je bilo za naju zelo pomembno, saj se v lastnih družinah nisva naučila preveč dobro komunicirati, kaj šele razumeti drugega in sva tako lahko drugače zastavila stvari pri nama. Spoznala sva, da sozakonec ni namerno nespoštljiv oz. neljubeč, ampak ima kdaj samo drugačen pogled na stvari… Skozi tečaj sva našla skupni cilj za najin zakon, kamor lahko oba usmerjava svoje moči.

V in J.

Pred leti sva se z možem srečala na razpotju; se ločiti in iti vsak svojo pot ali ostati skupaj in zgladiti nesporazume in razlike. Odločila sva se za težjo pot – ostala sva skupaj in začela dolgoročno delo.

Spoznala sem, da je moj mož čisto normalni moški. Šport je zelo pomembna tema v njegovem življenju. Če je na TV sporedu nogometna tekma ali romantična komedija, bo izbral tekmo. Meni obiskovanje odbojkarskih turnirjev in tekem ni najljubše opravilo. In zakaj  potem grem? Zato, ker vem, da mojemu možu veliko pomeni, da sem tam in navijam zanj. Zato se počuti pomembnega in spoštovanega.

Prav tako moj mož ne mara sprehodov v naravo in nabiranje rožic (za čaj). Pa vendar gre vsako leto z menoj na nešteto sprehodov. S tem mi sporoča, da me ljubi in mu je mar zame.

Moj mož potrebuje moje spoštovanje, kot jaz potrebujem njegovo ljubezen. Potrebo, da sem ljubljena lahko zadovolji samo moj mož. Moja potreba po nežnosti, držanju za roko, pogovorih v dvoje in plesu, je enakovredna njegovi potrebi po spoštovanju, potrditvi in zahvali. Moja pohvala  je kot balzam za njegovega duha in srce.

Sporočilo, ki ga prinašata zakonca  Eggerichsa  je nama pomagalo, da sva ne samo obdržala zakon ampak ga tudi izboljšala.

Barbara Š.

Moj mož meni, da bi parom takšen tečaj na začetku skupne poti prihranil marsikakšno nepotrebno grenko izkušnjo in popolnoma se strinjam z njim. Vendar tečaj tudi takšne z daljšim stažem spet spomni na pozabljeno. Prežeta sva z močno hvaležnostjo za življenjski dar, ki nama je bil poklonjen. Tanja in Roman
Po 31 letih skupnega življenja v začaranem krogu se odpirajo vrata v upanje najine srečne prihodnosti. Sedaj se veseliva najinega časa, ki naju še čaka na poti najinega skupnega življenja. Darja

Meni kot možu, priznam, se je sprva zelo “upiralo” iti na tečaj Ljubezen in spoštovanje, danes, pa sem vama izjemno hvaležen in brez tečaja bi bil prikrajšan za veliko novega znanja, ki je potreben za dolgoročen zakon!!! Vsaka lekcija v tem tečaju je zelo pomembna za medsebojne odnose, še posebej ga priporočam vsem mladoporočencem, ker je boljša “preventiva kot kurativa” in ta tečaj je odlično orodje za prav vsak zakon.

Ervin

Rada bi pohvalila še način, kako poteka tečaj. Imeli smo srečo, da smo se srečevali v domačem okolju voditeljev, kjer je bilo vzdušje zelo prijetno. Voditelja sta nam omogočila sproščeno in varno ozračje. Veliko smo prejeli od njiju. Ob simpatičnih in konkretnih nagovorih prek videa, je bilo tudi dovolj možnosti za pogovor. Hvala voditeljema!

Mihela

Tečaj ljubezen in spoštovanje mi je dal veliko. . Ko bi pol tega vedel že prej, ko sem bil še najstnik, bi si prihranil veliko časa… Ne podajam zagotovila, da sva rešila vsa nesoglasja ali da sva zdaj popolna. Imava še veliko tem, ki jih bova morala počasi odpreti, eno za drugo in se učiti iz situacije v situacijo. Opažam, da nama gre veliko bolje, odkar uporabljava vse pridobljeno znanje ne kot orožje za boj proti drug drugemu, temveč kot orodje za delo na sebi, na svojem osebnostnem in duhovnem razvoju. Ste opazili, da je med besedama orodje in orožje le ena črka razlike? Opažam tudi, da se bolje razumeva in imava več časa zase odkar sva zmanjšala čas za druge; starše, sosede, znance.

Simon

Prijatelji so nama pripovedovali, kako dober je tečaj Ljubezen in spoštovanje. Brez pretiranih pričakovanj sva se udeležila prvega srečanja in takoj začutila sprejetost, toplino doma, odprtost in mir. Čutila sva podporo skupine in hvaležnost vsakega, ki je podelil svoje misli, poglede, način razmišljanja in svoje težave v odnosih. Smeh v skupini je bil blagodejen in drug drugega smo z besedami opogumljali na tej skupni poti. Na srečanju sva se na nek način videla v ogledalu, kakšna sva in kakšna bi lahko bila. Opazila sva, da so se nama v osmih letih zakona že nabrale nekatere slabe navade s katerimi se nisva soočila zaradi vsakodnevnega stresa v službi, otrok in ostalih izgovorov. Priporočava naprej.

Katja in M.

S partnerko sva se pridružila delavnici, na katero sva bila povabljena preko znanke. Ker sva oba kristjana in sva imela že vsak svoj propadli zakon, sva želela začeti na novo zares in sva z velikim zanimanjem pričakovala, kaj vse novega bova slišala.

Iz teme v temo je bilo bolj zanimivo in poučno! Dr. Emerson je res vse preučil do potankosti in na zelo pester, zanimiv in hudomušen način vse predstavil. Sam si nikoli nisem mislil, da smo moški in ženske tako različni, oziroma si tako različno vse razlagamo. Ko to osvojiš, je vse veliko lažje. Poživljajoči in nagrajujoči krog sta rešitev iz problemov. Ne bom pa več dovolil, da tistih nekaj odstotkov nestrinjanja prekipi in premaga 90 ali več odstotkov lepega in dobrega. Še vedno se učim in študiram ženski jezik z vztrajnostjo in vedno gre bolje. Partnerko več poslušam, slišim in manj govorim. Tema »Moj odziv je moja odgovornost« pa je še dodaten dokaz, kako na to vsak odreagira. Z ljubečim, spoštljivim odnosom partner drugače sprejme tiste lepe besede, kot pa da je napaden in se mora z napadom braniti.

Oba sva se zelo zbližala in nadgradila odnos, vendar je potrebno pogledati še tu in tam v gradivo, ker demon ne počiva in zaneti tu pa tam ogenj, ki ga je potrebno takoj pogasiti. Z zavedanjem, da je Jezus med nama je vse mogoče premagati, prebroditi in vsak problem je rešljiv.

Ta tečaj in nakup knjige Ljubezen in spoštovanje bi toplo priporočil prav vsakomur. Iz srca hvala tudi našima predavateljema Juliji in Borutu. Hvala!

Bojan

Po vsaki lekciji sem se mogel najti v tistih nazorno opisanih primerih, ki jih Emerson navaja in ki niso ravno za zgled. Problem je v tem, da ko jih on navaja se vsi smejimo, ko pa to isto navaja moj sozakonec pa so vir obtoževanja, prepira. Čeprav sva mogoče izrekla čisto drugače rešitve, ali stališče, še ne pomeni, da je zaradi tega treba iti v prepir. To pomeni samo, da vsak ta problem vidi s svojimi očmi. In to je treba upoštevati. Ustaviti se in zelo dobro premisliti, kako bom reagiral v takšnem trenutku.

Ivan

Hvala vama za vse opomnike in za cel tečaj, res je super in prinaša veliko spoznanj, ki jih lahko uporabljamo vsak dan v vsakem odnosu, tudi z otroki. Iz srca sem vama hvaležna. Vsak dan se znova potrudim in ugotavljam, kako resnične so vsebine ter da bi tak tečaj morali imeti že v osnovni šoli…

Mojca

Navdušena sva, ker sva spoznala, kako uporabiti novo naučena načela v partnerski zvezi. Spoznala sva, kako pomembno je, da se zaveževa k delu na samem sebi z Božjo pomočjo. Naučila sva se, da ni z nama nič narobe, sva samo drugačna. Spoznala sva ključne ženske in moške potrebe, ki morajo biti v čim večji meri zadovoljene. Poskrbeti morava, da jo imam jaz rad, ona pa me spoštuje. Odločila sva se, da bova živela po sveti Božji besedi. Veseli naju, da sva doumela, da nama je Gospod dal stisko kot dar. Naučila sva se kako ravnati, kadar ni po moje ter prevzela odgovornost za način reakcije na partnerja. Zelo pomembno se nama je zdelo, da se morava naučiti materinega jezika drug drugega ter da ugotoviva, katere jezike ljubezni uporabljava. Trudiva se, da prevzemava odgovornost za svoje odzive. Odločila sva se, da povabiva Boga, naj stopi v najin odnos in ga slaviva za blagoslove, ki sva jih deležna.
Na seminarju sva začela utrjevati spoznanja o moškem in ženski, ki sva jih že prej nepovezano slišala. Predvsem to, da je naravno, da sva si različna v dejanjih, pogledih in pričakovanjih. Oba naju je nagovorilo spoznanje svetopisemskega stavka, da moški rabi spoštovanje žene in žena ljubezen moža. Sam sem imel nekakšna pričakovanja od žene, katerih pa nisem vedel opredeliti. Spoznal pa sem tudi, da žena od mene pričakuje ljubezen in to mi tudi pritrjuje.
Že od začetka skupnega življenja so se nama začeli problemi v odnosu in kar naprej sva iskala, kako bi si pomagala. Tako sva prišla do tečaja Ljubezen in spoštovanje. Že po prvem srečanju sva bila oba navdušena in sva vedela, da sva na pravi poti. Predvsem jaz sem se začela zavedati, kako težko spoštujem svojega moža in da je veliko najinih sporov izviralo ravno zaradi tega. Odprle so se mi oči in želela sem delati drugače, čeprav mi še večkrat spodleti; pa vendar se sedaj takoj zavem, kje sem ga polomila in lahko začnem znova. Najini začarani krogi so vse krajši. Tudi najini prepiri so drugačni, bolj spoštljivi. Na moža sem začela gledati z drugačnimi očmi. Za svoje izpade jeze ne krivim več toliko njega, ampak se zavedam, da je moj odziv moja odgovornost.
Tečaj je odlično pripomogel k večjemu razumevanju med nama, lažje sva se pogovarjala o težkih temah in tem, kar bi sicer pripeljalo v prepir; dobesedno ti da v roke orodje, kako povedat, da bo drugi prisluhnil. Osnovna načela, ki smo jih iz srečanja v srečanje spoznavali, so tako naravna in v srce zapisana, le da jih je treba spravit v življenje. Tečaj je čisto nekaj drugega kot le prebrati knjigo, ker je več časa, da bolje razumeš in imaš veliko prilik vmes tudi povaditi, v dodatno spodbudo nam je, kar povedo drugi pari. Zavedala sem se svojega nevede nespoštljivega govorjenja možu in ko sem se za to opravičila in napisala še kako lepo pismo, je to zelo poživilo najin odnos. En dober stranski učinek je, da se to razširi še na druge odnose, rastla je najina večja spoštljivost do skoraj odraslih otrok. Malo drugače sem začela gledati tudi na odnose v službi. Sedaj še z večjim zaupanjem gledava naprej in je en vesel občutek, da je kljub 23. letom zakona, še zelo veliko pred nama
.

Tečaj nama je bil zelo všeč. Misliva, da so pravila in načela, ki smo jih spoznali v teh lekcijah praktično vse, kar je potrebno za dober zakon in tudi širše, za dobre odnose z drugimi ljudmi. Še posebno prve tri lekcije so se nama zdele navdihujoče, ker je Emerson vse predstavil tako jasno in na kratko, ker za naju vse tako drži, pa še podkrepljeno je s citati iz svetega pisma. Ponovno, ampak na drugačen način, sva spoznavala razliko med moško in žensko naravo ter našimi osnovnimi potrebami.

V popolnosti se strinjava tudi s tem, da smo sami odgovorni za svoj odziv. Ni vedno lahko narediti pravo stvar, ampak vest nam vedno jasno pove, kaj je prav in kaj ne, le slišimo jo včasih prepozno. Zelo so se nama vtisnili tudi vsi trije krogi in kako je Emerson vse lekcije razložil še ob njih. V začarani krog, ko drug drugega obtožujemo, zelo hitro pademo, še posebno ko stvari niso več takšne kot na začetku zveze, ko povsod letijo metuljčki. Ko pridejo otroci, pomanjkanje časa, več zadolžitev v službi in rutina se v začarani krog pogosto nevede ujamemo. Poživljajoči krog skoraj vedno razreši napeto situacijo doma, še bolj zanimiv pa se nama je zdel nagrajujoči krog v odnosu do Boga in to, kako lahko ta odločitev dela čudeže celo, ko se en od zakoncev ne odziva pozitivno.

Pri nama so se prvi sadovi pokazali že med potekom tečaja.

Pohvalila bi tudi voditeljski par, Luko in Mirjam Mavrič, ki sta znala na zelo umirjen in nevsiljiv način voditi srečanja. Hkrati sta ob naših odmevih na podlagi svojih zakonskih in terapevtskih izkušenj vedno dodala prave misli, ki so povezale vse lekcije v celoto.

Nama se je zdel tečaj zelo zanimiv, saj nama je odprl nova spoznanja glede najinega zakona.

Mislila sva, da je ljubezen dovolj za najin odnos, vendar sva ugotovila, da se ljubezen prepleta s  spoštovanjem.

Eden od temeljnih spoznanje je bil tudi da se morava v najinem zakonskem odnosu več pogovarjati med sabo o naju dveh, kar sva se na nek način pozabila zaradi vseh teh obveznostih katere imava (predvsem otroci in njihove dejavnosti).

Najbolj se nama je vtisnilo v spomin da z zakonom izražava ljubezen in spoštovanje do Boga in da nas Bog pripravlja na večno življenje skozi zakon.

Novo spoznanje je bilo tudi v tem, da se morava ravnati po Svetem pismu- veri in ne po najinih občutkih, kar je predstavlja svojevrsten izziv.

Spoznala sva še, da za naš odziv nosimo odgovornost sami, saj naš odziv razodeva našo notranjost. Kar izhaja iz naših ust je v našem srcu. 

Skratka, ta tečaj nama je odprl novo dimenzijo pogleda na najin odnos in pa predvsem na odnos do Boga.

Gordana in Boštjan