Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tečaji

“Tečaj je odlično pripomogel k večjemu razumevanju med nama, lažje sva se pogovarjala o težkih temah in o tem, kar bi sicer pripeljalo v prepir. Dobesedno ti da v roke orodje, kako povedati, da bo drugi prisluhnil.”

“Ne samo jaz, tudi mož je bil navdušen in je z veselejm hodil na vse lekcije. Čudovito!”

“Konkretno, zanimivo in predvsem nujno – prvi tečaj, zaradi katerega sva dejansko v zakonu kaj spremenila.”

To je le peščica vtisov iz tečaja Ljubezen in spoštovanje. Dr. Emerson na privlačen, zabaven in konkreten način predstavlja različnosti potreb med moškim in žensko. Na seminarjih in v knjigi razlaga, da če želita mož in žena pri sporazumevanju razvozlati sporočila drug drugega, morata razumeti naslednje: brezpogojno spoštovanje ima zanj prav tolikšno moč kot brezpogojna ljubezen zanjo. To je skrivnost zakona, ki jo išče vsak par, vendar jo najde žal zelo malo parov. Dr. Emerson nam jo na preprost in razumljiv način razgrne.

dr. Emerson Eggerichs

Da bi vse to še bolje razumeli, je dr. Emerson pripravil tečaj za pare, ki sloni na načelih starodavne modrosti, ki izvira iz Svetega pisma. Pripravil je 6 kratkih lekcij, ki jih poučuje na DVD-ju, in priročnik – delovni zvezek, v katerega si lahko zapišete svoja razmišljanja in odgovore na posamezna vprašanja.

Tečaj je zasnovan tako, da se pari v okviru manjše skupine (5-8 parov) srečujemo 1x na 14 dni, vse skupaj 8 srečanj. Skupaj si ogledamo posnetek na DVD-ju, nato se o dani temi malce pogovorimo. Nikogar se ne izpostavlja. Tečaj ni terapevtska skupina. Pari, če želijo, lahko kaj pokomentirajo, sicer pa je naš cilj vzpodbuditi komunikacijo med parom doma, še posebej glede tem, ki jih obravnavamo. V pomoč pri tem bo vsakomur delovni zvezek oz. priročnik, ki ga dobite na tečaju. Vanj si zapišete stvari, ki so vas najbolj navdihnile na srečanju. Nato pa se med enim in drugim srečanjem podamo na pot od besed k dejanjem. V tem času ne poskušamo spreminjati partnerja, le sami sebe. V skupini se pogosto nasmejimo, si podelimo svoje izkušnje ob preučevanju določene teme.

Naši voditelji tečajev so iskreni, komunikativni pari, izkušeni v vodenju tečaja, ki imajo relativno kvaliteten in stabilen zakon a ne popoln, svojih izzivov na skupinah ne skrivajo, temveč jih velikodušno podelijo z ostalimi pari, njim v pomoč. Skrbijo za sproščeno vzdušje v skupini, ter s svojimi izkušnjami podkrepijo učenje dr. Emersona Eggerichsa. Vsi pari imajo iskreno in globoko željo, da bi vsak par uspel v odnosu ter v svojem zakonu uporabil praktična načela Ljubezni in spoštovanja, zato so v ta namen pripravljeni darovati svoj čas, ponavadi tudi gostoljubje svojega doma. Izkusili so praktičnost Emersonovega učenja v svojem zakonu, videli kaj Bog lahko stori v odnosu in to želijo deliti tudi z drugimi. Na svojih skupinah so bili priče sprememb v odnosih pri mnogih parih, poglobljenega razumevanja, obnovljene ljubezni ter odločitve parov, da vztrajajo, kar je vedno gorivo za pričetek novega tečaja.

Tečaje običajno organiziramo kar po naših domovih, zato je ozračje zelo domače, kar sproža pri parih visoko odzivnost in sodelovanje.

Tečaj je brezplačen, vsak udeleženec pa bo potreboval svoj izvod priročnika Načela zakonskih in partnerskih odnosov, ki stane 15,00 €. Torej vložek enega para v boljše medsebojne odnose bo 30,00 € skupaj ter vaš čas 2x na mesec (na 14) dni za dve uri. Za globje preučevanje teme vam priporočamo nakup knjige Ljubezen in spoštovanje, ni pa pogoj.

1. SREČANJE:
Predstavitev tečaja in osvežitev teme Ljubezen in spoštovanje: tečaj bosta predstavila Steve in Barbara Telzerow, koordinatorja in voditelja tečajev Ljubezen in spoštovanje). Skupaj si bomo pogledali kratek predstavitveni uvodni video, ko dr. Emerson predstavi vseh 5. lekcij.

2. SREČANJE
1. lekcija: Rožnata in modra, ne napačna, temveč samo drugačna: Namesto da bi videli razlike kot možnost dopoljnjevanja, jih občutimo kot težave, nekaj, nad čemer se radi pritožujemo. Naše osebne potrebe so tako različne, kot je različna rožnata barva od modre.

3. SREČANJE
2. lekcija: Beseda sveta/Hollywooda ali Sveta Božja beseda? Čigav glas poslušamo, po katerih/čigavih merilih se ravnamo: po tem, kar nam ponujajo mediji: če boste našli pravo osebo, boste srečni do konca svojih dni, ali pa morda razmišljam, če sem sam prava oseba? Ali pustim, da moje življenje vodijo le čustva, se ravnam le po tem, kar se mi zdi prav, samo po tem, ob čemer se dobro počutim ali pa imam v življenju postavljena določena merila, standarde, vrednote, v katere sem prepričan? Od kod le-te izhajajo?

4. SREČANJE
3. lekcija: Razmerje 80:20. Na čem je naša pozornost? Na 20% negativnega ali 80% pozitivnega? Ne dovolimo, da bi 20% težav, ki jih izkušamo v zakonu, zasenčilo ostalih 80% dobrega. Ali se osredotočam na to, česar nimam ali na to, kar imam? V zakonu bodo nevihte, zato je bolje, da se vnaprej pripravite nanje in ko pridejo, ne izgubljajte potrpežljivosti in ne skačite z ladje.

5. SREČANJE
4. lekcija: Ne komunikacija, temveč obojestransko razumevanje: Če se naučimo govoriti in razumeti jezik svojega zakonca, bo to vodilo v obojestransko razumevanje. On govori jezik spoštovanja, ona jezik ljubezni. Kar pride iz vaših ust, razodeva, kaj je v vašem srcu.

6. SREČANJE
5. lekcija: Moj odziv je moja odgovornost: Veliko moč in svobodo prinese spoznanje, da te nihče ne more pripraviti do določenega odziva. To je vaša izbira. V vsakem zakonu pride do napetosti in “razgretih trenutkov”.  Ko smo izpostavljeni napetosti, se odkrije naša notranjost.

7. SREČANJE
6. lekcija: Ohranite smer, zaključek in kratek pregled vseh načel… Zakon je kot ples. Kako smo se naučili plesati v teh 3.-4. mesecih? Zagotovo bosta še stopila na prste drug drugemu, toda še vedno lahko plešeta.

8. SREČANJE
Zaključek: podelitev priznanj, druženje, refleksija na tečaj. Možje radi povedo na zaključku, da je bil to resnično možem prijazen tečaj. Najlepše je slišati o spremembah, ki so se dogajale tekom tečaja. Mnogi pari potrdijo, da je tečaj resnično doprinesel k večjemu razumevanju drug drugega in poglobitvi odnosa.

Prepričani smo, da vam ne bo žal vašega časa, ki ga boste vložili v udeležbo tečaja. Verjamemo, da je to dolgoročna naložba v vajin odnos.

Vse zainteresirane pare prosiva, da si že vnaprej rezervirate navedene datume, da se boste lahko udeležili vseh srečanj. Prepričana sva, da vam ne bo žal vašega časa, ki ga boste vložili v udeležbo tečaja. Verjameva, da je to dolgoročna naložba v vajin odnos.

Skupine se odvijajo v jesenskem (od septembra – decembra) in zimskem (od januarja do aprila) času. Pišite nam od kod ste in bomo videli, odvisno od prijav, če lahko organiziramo skupino v vašem kraju.

Priporočava izposojo ali nakup knjige Ljubezen in spoštovanje, ki jo lahko dobite v knjižnicah, knjigarnah ali v naši spletni trgovini. Lahko pa jo naročite tudi preko elektronske pošte zazivi.zivljenje@gmail.com.

Upava, da se vidimo,

Steve in Barbara Telzerow, Koordinatorja in vaša voditelja tečajev 


Na podlagi izkušenj tega ne priporočamo iz sledečih razlogov:

 • materina pozornost je ponavadi na otroku. Ker je skrbna, je tudi obremenjena, da otrok na skupini ne bo jokal, motil, bil glasen, zato se večino časa ukvarja z njim, je rahlo nervozna, in posledično ne odnese veliko od lekcije.
 • Njena pozornost je razdeljena med možem in otrokom. Menimo, da je to čas, ki je namenjen le paru, zato vas vzpodbujamo, da si priskrbite varstvo. Taka navada bo zelo koristna naložba za trajnost vajinega odnosa. Dobro za vaju in otroka je, če kdaj kam odideta povsem sama in se posvetita le drug drugemu. Če še nimata te navade, bo to sedaj primeren začetek. Otrokom bosta dala dober vzgled in ko vidijo, da vlagata v odnos, se počutijo varne.
 • Otroci bodo enkrat odrasli in odšli od doma, vidva pa bosta ostala s tem, kar sta tekom let vlagala v odnos. Zato pričnita že sedaj.
 • Včasih je otrok res lahko nemiren in zmoti skupino (zato ni kriv ne otrok ne mamica, otrok je pač še majhen, je v novem okolju, itd.).
 • Otrok je tako prikupen, da povsem prevzame in okupira ostale udeležence in tako preslišijo kaj pomembnega na skupini, saj je on “glavna zvezda večera”.

Večina moških se takih skupin/srečanj izogiba, saj se boji, da bo žena opremljena s še več “municije zoper njega” ter da mu bo želela dokazati, da je on kriv za vse težave, ki jih izkušata. Na skupini bo le dobila potrditve istomislečih. Namesto tega bi mu lahko priznala: “Prosila bi te, če greš lahko z menoj na to srečanje, ker se zavedam, da sem jaz tista, ki to potrebuje. Slišala sem, da bo tam več govora tudi o tem, kako spoštovati moža. Rada bi se naučila, kako te bolje spoštovati in ti to tudi izraziti. Ker je za pare, ne morem iti sama. Hvaležna bi bila, če greš z menoj. Ne bo ti potrebno ničesar govoriti, če ne boš želel. Tečaj vodita mož in žena, ki nista terapevta.” Po prvotnem šoku in misli, da ima vročino, mu žena lahko ponovno poudari, koliko bi ji pomenilo, če bi šla skupaj. Morda je kdo izmed znancev že obiskoval tečaj, v tem primeru bi bilo dobro, da ga ta povabi … Isto vabilo iz moških ust zveni precej drugače kot iz ženskih. Predvsem manj ogrožujoče. Če ste vse poskusili na ljubeč oz. spoštljiv način in partnerja še vedno ne zanima, potem ste dobrodošli tudi sami, v kolikor je na skupini še prosto mesto. En sam lahko v odnos prinese veliko sprememb, še posebej, ko se osredotoči na svoj odnos do partnerja, na lastne spremembe in ne na to, da bi spreminjal partnerja.


Seveda. Mnogi mladi pari so se udeležili tečaja in se opremili s praktičnim znanjem, ki jim je kasneje koristil. Skupine so mešane: starejši zakonci, mlajši … tako lahko črpajo dragocene izkušnje drug od drugega. Kot veste, je preventiva vedno boljša od kurative.


VSEKAKOR pridite! Oseba, ki se bo sama udeležila srečanja, bo uživala v skupinski dinamiki in bo doma lahko partnerja informirala o povedanem, predvsem pa slišano dala v prakso in tako pozitivno vplivala na vajin odnos. Morda se lahko dogovorite z voditeljskim parom in nadoknadite zamujeno.


Tečaji se ponavadi odvijajo v jesensko/zimskem času (nekje od septembra do decembra) in zimsko/pomladnem (od jauarja do aprila). Od maja naprej imajo pari precej obveznosti (otroci zaključujejo s šolo, delo na vrtu, prazniki itd.), nato so poletne počitnice, ko je težko zagotoviti kontinuirano delo.


Za učinkovito delo v skupini najbolje od 4 do 6, maksimalno 8 parov.


Srečanje traja uro in pol do največ 2 uri. Takrat zaključimo z uradnim delom. Kdor ima obveznosti, odide domov, kdor želi, pa se lahko še neformalno druži.


Tega iz izkušenj ne priporočamo:

 • Močno priporočamo, da je časovni interval med posameznimi lekcijami 14 dni, saj se le tako ohranja kontinuiteta dela, par redno dela doma in ima priložnost v vmesnem času prakticirati naučeno, opraviti domače naloge itd.
 • Priporočamo, da se za to priložnost odločite, da se “razdelite” oz. udeležite skupin s pari, ki jih še ne poznate. Razlogi:
 1. Morda ste se tekom let že navadili drug drugega, poznate že večino vaših zgodb, zato bi bilo dobro dobiti vzpodbudo in drugačen, svež pogled še od drugih parov.
 2. Pari v ustaljenih skupinah so morda tekom let že oblikovali določeno identiteto, ”imidž”.
 • V kolikor bi vseeno kot skupina želeli ostati skupaj, priporočamo, da za to priložnost in ta tečaj zaprosite za “zunanjega voditelja”, da ni nekdo iz vaših vrst. Vam in voditelju bo lažje.
 • Ugotovili smo tudi, da je enotedenski interval med posameznimi lekcijami (kot je bil prvotno zamišljen v ZDA) preveč intenziven.

Lahko, vendar tega ne priporočamo. Večja je korist, ko tečaj opravimo v skupini kot sami. Pari več pridobijo, ko prisluhnejo tudi drugim parom in se obenem pričnejo zavedati, da njuni izzivi le niso tako posebni in edini. Večina parov se ubada s podobnimi rečmi. Nekateri si celo oddahnejo, ko ugotovijo, da niso osamljen primer, temveč so povsem normalni in ne “tako čudni”, kot so se zdeli sami sebi. Nekateri pari so pričevali, kako so sami poskušali opraviti tečaj doma, a ga nikoli niso dokončali. Brez vodstva in skupine partnerji slišijo to, kar sami želijo slišati in ne tega, kar potrebujejo slišati. Pogostokrat so se ob gledanju sporekli, saj je vsak gledal z namenom, da bi oni drugi videl, kaj mora spremeniti ali storiti. Brez primernega vodenja in modrosti, načela Ljubezni in spoštovanja kaj hitro lahko postanejo orožje in ne orodje, ki ga potrebujemo. Namen vodenja skupine je parom v varnem in spodbudnem okolju pomagati razumeti principe iz Efežanom 5, 33. Čar tečaja ni zgolj v tem, kar pove Emerson ali voditelja, temveč tudi v tem, kar si medsebojno podelimo. En par je to zelo lepo povzel: “Dinamika v skupini je neprecenljive vrednosti. Na tečaju izmenjuješ mnenja, se odpreš, sčasoma ugotoviš, da imamo vsi enake težave, pred tem si pa prepričan, da jih imaš samo ti in to spoznanje te osvobodi, da se popolnoma odpreš in si iskren do sebe in do ostalih. In vsega tega nisi deležen, če tečaj opraviš z možem/ženo sam doma.”


NIKAKOR NE! Načela ljubezni in spoštovanja so za vsakogar ne glede na vero, narodnost, kulturo. Na tečaju boste pridobili potrebna orodja za izgradnjo dobrih odnosov. Verjamemo, da so svetopisemska načela praktična in uporabna za vse ljudi (npr.: odpuščajte drug drugemu, spodbujajte drug drugega, živite v miru, ljubite se med seboj, ne obžirajte se, ne jezite se, zlato pravilo itd.). Če gradimo na teh načelih, bomo zagotovo uspešni. Marsikdo je na tečaju odkril Boga in pomen Božje besede na povsem drugačen način. Npr. Psalm 103 nam govori, kakšen je Bog: “Usmiljen in milostljiv je GOSPOD, počasen v jezi in bogat v dobroti. Ne pravda se venomer, ne očita na veke. Z nami ne ravna po naših grehih, ne vrača nam po naših krivdah … “ Če bi Ga npr. posnemali samo v tem, bi bil naš odnos drug do drugega precej drugačen. Imeti Boga za prijatelja, rešitelja in pomočnika v svojem odnosu je neprecenljivo. Potem nikoli ne bomo potrebovali zunanjega sodnika. Moramo se zavedati, da kakor je nam mar, da uspemo v odnosih, je Njemu milijonkrat bolj. Zakon je Njegova ideja in želi, da smo uspešni. Zato nam pomaga. Kljub temu, da tečaj sloni na svetopisemski osnovi, to ni prostor za debatiranje o naših prepričanjih, teoloških doktrinah in verovanjih, temveč se želimo praktično pogovarjati o naših medsebojnih odnosih. Tečaja so se udeležili mnogi neverni pari, ki so naučeno s hvaležnostjo dali v prakso in “je delovalo”. Zberite pogum in poskusite!


Večinoma ne. Voditeljski pari so pari, ki cenijo odnose in so se pripravljeni zanje boriti in sprejeti vsak par, saj verjamejo, da je vredno in da je vsak odnos lahko še boljši kakor doslej. Sami so izkusili vrednost tečaja, zato ga želijo podeliti tudi z drugimi in se dajejo na razpolago. Najprej Bogu in nato vam. Brezplačno in povsem prostovoljno dajejo na razpolago svoj čas in pogostokrat tudi svoj dom. To so pari, ki imajo relativno dober in stabilen zakon, a ne popoln (ker ne obstaja!). Ravno tako kakor vsi ostali pari se tudi oni znajdejo v začaranem krogu, znajo stopiti na poživljajoči krog in razumejo ter poskušajo živeti v nagrajujočem krogu. Voditeljski par je par, ki je sam izkusil tečaj, je dobro seznanjen z njegovo vsebino, ga prostovoljno vodi pod okriljem društva Zaživi življenje, razume naravo in principe tečaja, je bil deležen mentorstva in se rad izobražuje na tem področju. Voditeljski par ustvarja varno okolje za pare, vodi in usmerja pogovore, je sam zgled odprtosti, transparentnosti in iskrenosti. V času tečaja ljubeče skrbi za skupino ter skrbi za komunikacijo z udeleženci. Voditeljski par črpa moč, ljubezen in navdušenje za delo iz osebnega odnosa z Bogom.


Ne, vsak par potrebuje 2 delovna zvezka. Razlogi:

 1. V priročniku so že narejeni zapiski posameznih lekcij kot tudi posamezna vprašanja, teme za razmišljanje in domače naloge za vsakega posebej (zanjo in zanj). Res je, da je ponavadi ženin delovni zvezek povsem popisan, možev pa malo manj. Vsaki ženi je izjemno všeč, ko vidi, da mož sam v svojem zvezku odgovarja na določena vprašanja. S tem ji nevede sporoča, da mu je mar (kar povsem drži!).
 2. Ko imata vsak svoj delovni zvezek, se lahko neodvisno od drugega odločita, kdaj si bosta kaj prebrala ali zapisala, brez pritiska drugega . Še posebej možje imajo radi to svobodo. Večina mož želi prebrati zapiske in si kaj zapisati ob času po svojem izboru in ne takrat, ko to določi žena.
 3. Vsak sliši in si zapomni različne stvari, zato si vsak ob predavanju dela svoje zapiske. Doma si bosta lahko podelila, kaj se je koga dotaknilo. Tudi kasneje, po zaključku tečaja, si bo vsak lahko še sam prebiral svoje notice.
 4. Nihče nima izgovora, da ni mogel narediti domače naloge, ker je zakonec ravno imel delovni zvezek (in ga pustil v avtu, ali pa ga ni bilo mogoče najti itd. Tako se elegantno izognemo potencialni napetosti.
 5. Nekateri pari še niso tako vešči v medsebojni komunikaciji, zato jim je lažje, ko si napisane partnerjeve odgovore le preberejo oz. si le izmenjajo delovne zvezke.
 6. Pa brez strahu! Ko govorimo o domačih nalogah, si ne predstavljajte šolarjev s kopico domačih nalog. Gre le za vzpodbude, priporočila in vaje, ki jih lahko opravite, če jih želite. Seveda je priporočljivo, da jih storite. A brez skrbi, tudi delovni zvezki moških voditeljev niso tako popisani kakor ženini.

Prilagamo povezave do posnetkov predavanj v treh delih predavatelja Dr. Eggerichsa iz leta 2013, ko je nastopal po Sloveniji.

Pa še kratka vzpodbuda dr. Emersona in Sarah Eggerichs