Predstavitev tečaja Ljubezen in spoštovanje:

Načela zakonskih in partnerskih odnosov

“Tečaj je odlično pripomogel k večjemu razumevanju med nama, lažje sva se pogovarjala o težkih temah in o tem, kar bi sicer pripeljalo v prepir. Dobesedno ti da v roke orodje, kako povedati, da bo drugi prisluhnil.”

“Ne samo jaz, tudi mož je bil navdušen in je z veselejm hodil na vse lekcije. Čudovito!”

“Konkretno, zanimivo in predvsem nujno – prvi tečaj, zaradi katerega sva dejansko v zakonu kaj spremenila.”

To je le peščica vtisov iz tečaja Ljubezen in spoštovanje. Dr. Emerson na privlačen, zabaven in konkreten način predstavlja različnosti potreb med moškim in žensko. Na seminarjih in v knjigi razlaga, da če želita mož in žena pri sporazumevanju razvozlati sporočila drug drugega, morata razumeti naslednje: brezpogojno spoštovanje ima zanj prav tolikšno moč kot brezpogojna ljubezen zanjo. To je skrivnost zakona, ki jo išče vsak par, vendar jo najde žal zelo malo parov. Dr. Emerson nam jo na preprost in razumljiv način razgrne.

Da bi vse to še bolje razumeli, je dr. Emerson pripravil tečaj za pare, ki sloni na načelih starodavne modrosti, ki izvira iz Svetega pisma. Pripravil je 6 kratkih lekcij, ki jih poučuje na DVD-ju, in priročnik – delovni zvezek, v katerega si lahko zapišete svoja razmišljanja in odgovore na posamezna vprašanja.

Tečaj je zasnovan tako, da se pari v okviru manjše skupine (5-8 parov) srečujemo 1x na 14 dni, vse skupaj 8 srečanj. Skupaj si ogledamo posnetek na DVD-ju, nato se o dani temi malce pogovorimo. Nikogar se ne izpostavlja. Tečaj ni terapevtska skupina. Pari, če želijo, lahko kaj pokomentirajo, sicer pa je naš cilj vzpodbuditi komunikacijo med parom doma, še posebej glede tem, ki jih obravnavamo. V pomoč pri tem bo vsakomur delovni zvezek oz. priročnik, ki ga dobite na tečaju. Vanj si zapišete stvari, ki so vas najbolj navdihnile na srečanju. Nato pa se med enim in drugim srečanjem podamo na pot od besed k dejanjem. V tem času ne poskušamo spreminjati partnerja, le sami sebe. V skupini se pogosto nasmejimo, si podelimo svoje izkušnje ob preučevanju določene teme.

Naši voditelji tečajev so iskreni, komunikativni pari, izkušeni v vodenju tečaja, ki imajo relativno kvaliteten in stabilen zakon a ne popoln, svojih izzivov na skupinah ne skrivajo, temveč jih velikodušno podelijo z ostalimi pari, njim v pomoč. Skrbijo za sproščeno vzdušje v skupini, ter s svojimi izkušnjami podkrepijo učenje dr. Emersona Eggerichsa. Vsi pari imajo iskreno in globoko željo, da bi vsak par uspel v odnosu ter v svojem zakonu uporabil praktična načela Ljubezni in spoštovanja, zato so v ta namen pripravljeni darovati svoj čas, ponavadi tudi gostoljubje svojega doma. Izkusili so praktičnost Emersonovega učenja v svojem zakonu, videli kaj Bog lahko stori v odnosu in to želijo deliti tudi z drugimi. Na svojih skupinah so bili priče sprememb v odnosih pri mnogih parih, poglobljenega razumevanja, obnovljene ljubezni ter odločitve parov, da vztrajajo, kar je vedno gorivo za pričetek novega tečaja.  🙂 

Slikanje tečajnikov po zaključku tečaja na Ptuju

Tečaj je brezplačen, vsak par pa bo potreboval svoj izvod priročnika Načela zakonskih in partnerskih odnosov, ki stane 10,00 € Torej vaš vložek v boljše medsebojne odnose bo 20,00 € skupaj ter vaš čas 2x na mesec (na 14) dni za dve uri. Za globje preučevanje teme vam priporočamo še knjigo Ljubezen in spoštovanje, ni pa pogoj.

Naj vam še na kratko pojasniva teme posameznih srečanj:

1. srečanje:

Predstavitev tečaja in osvežitev teme Ljubezen in spoštovanje: tečaj bosta predstavila Steve in Barbara Telzerow, koordinatorja in voditelja tečajev Ljubezen in spoštovanje). Skupaj si bomo pogledali kratek predstavitveni uvodni video, ko dr. Emerson predstavi vseh 5. lekcij.

2. srečanje:

1. lekcija: Rožnata in modra, ne napačna, temveč samo drugačna: Namesto da bi videli razlike kot možnost dopoljnjevanja, jih občutimo kot težave, nekaj, nad čemer se radi pritožujemo. Naše osebne potrebe so tako različne, kot je različna rožnata barva od modre.

3. srečanje:

2. lekcija: Beseda sveta/Hollywooda ali Sveta Božja beseda? Čigav glas poslušamo, po katerih/čigavih merilih se ravnamo: po tem, kar nam ponujajo mediji: če boste našli pravo osebo, boste srečni do konca svojih dni, ali pa morda razmišljam, če sem sam prava oseba? Ali pustim, da moje življenje vodijo le čustva, se ravnam le po tem, kar se mi zdi prav, samo po tem, ob čemer se dobro počutim ali pa imam v življenju postavljena določena merila, standarde, vrednote, v katere sem prepričan? Od kod le-te izhajajo?

4. srečanje:

3. lekcija: Razmerje 80:20. Na čem je naša pozornost? Na 20% negativnega ali 80% pozitivnega? Ne dovolimo, da bi 20% težav, ki jih izkušamo v zakonu, zasenčilo ostalih 80% dobrega. Ali se osredotočam na to, česar nimam ali na to, kar imam? V zakonu bodo nevihte, zato je bolje, da se vnaprej pripravite nanje in ko pridejo, ne izgubljajte potrpežljivosti in ne skačite z ladje.

5. srečanje:

4. lekcija: Ne komunikacija, temveč obojestransko razumevanje: Če se naučimo govoriti in razumeti jezik svojega zakonca, bo to vodilo v obojestransko razumevanje. On govori jezik spoštovanja, ona jezik ljubezni. Kar pride iz vaših ust, razodeva, kaj je v vašem srcu.

6. srečanje:

5. lekcija: Moj odziv je moja odgovornost: Veliko moč in svobodo prinese spoznanje, da te nihče ne more pripraviti do določenega odziva. To je vaša izbira. V vsakem zakonu pride do napetosti in “razgretih trenutkov”.  Ko smo izpostavljeni napetosti, se odkrije naša notranjost.

7. srečanje:

6. lekcija: Ohranite smer, zaključek in kratek pregled vseh načel… Zakon je kot ples. Kako smo se naučili plesati v teh 3.-4. mesecih? Zagotovo bosta še stopila na prste drug drugemu, toda še vedno lahko plešeta. ☺

8. srečanje:

Zaključek: podelitev priznanj, druženje, refleksija na tečaj. Možje radi povedo na zaključku, da je bil to resnično možem prijazen tečaj. ☺ Najlepše je slišati o spremembah, ki so se dogajale tekom tečaja.

Mnogi pari potrdijo, da je tečaj resnično doprinesel k večjemu razumevanju drug drugega in poglobitvi odnosa.

Prepričani smo, da vam ne bo žal vašega časa, ki ga boste vložili v udeležbo tečaja. Verjamemo, da je to dolgoročna naložba v vajin odnos.

Vse zainteresirane pare prosiva, da si že vnaprej rezervirate navedene datume, da se boste lahko udeležili vseh srečanj. Prepričana sva, da vam ne bo žal vašega časa, ki ga boste vložili v udeležbo tečaja. Verjameva, da je to dolgoročna naložba v vajin odnos.

Skupine se odvijajo v jesenskem (od septembra – decembra) in zimskem (od januarja do aprila) času. Pišite nam od kod ste in bomo videli, odvisno od prijav, če lahko organiziramo skupino v vašem kraju.

Prijavi se pravočasno. Na tečajih je število omejeno.

Spodaj smo priložili povezave do posnetkov predavanj v treh delih predavatelja Dr. Eggerichsa iz leta 2013, ko je nastopal po Sloveniji.

Če imate možnost dobiti še knjigo Ljubezen in spoštovanje, jo prav tako priporočava (imajo jo v knjižnicah, knjigarnah, naročite na spletu ali preko naju na srečanjih ali po elektronski pošti zazivi.zivljenje@gmail.com ali na steve.telzerow@amis.net). 

 

Pa še kratka vzpodbuda dr. Emersona in Sarah Eggerichs

Upava, da se vidimo,

Steve in Barbara Telzerow, Koordinatorja in vaša voditelja tečajev